Bolygónk a Föld...lázas, sebes...óvjuk Őt!Ki ne hallotta volna azt, az elmúlt években számtalanszor, hogy "védeni kell a környezetet", meg hogy használjunk "megújuló energiaforrásokat", no meg "üvegházhatás" és "globális felmelegedés"?

"Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virágja, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik. Igyekezz többet törődni azzal, ami még a világ szépségeiből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is."
Wass Albert

Folytatás: http://agyesagy.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=71770

A Föld lázas... - Környezetvédelmi problémák 1 a globális felmelegedés

Napjaink egyik fő környezeti problémája a globális felmelegedés. Ezzel kapcsolatban a világ minden országa hajlandó kommunikálni. Tényleg súlyos lehet...

"Amikor az ember a Földet csak egy kék pontnak látja a végtelen világegyetemben, elgondolkodik a teremtés rejtelmein. Ilyenkor érzem, hogy mindnyájan egy világméretű rendszer része vagyunk, ahol minden egyformán fontos, minden összefügg, és mindennek értelme van!"
Bill Watterson

Globális felmelegedésnek az utóbbi évtizedek éghajlati változásait nevezzük: emelkedik az óceánok és a felszínközeli levegő hőmérséklete. A folyamat várhatóan folytatódik; végállapotát még becsülni sem tudjuk. Az Éghajlat-változási Keretegyezmény a globális éghajlatváltozás kifejezést az ember által (feltehetően) okozott klímaváltozásra használja.
Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) adatai szerint a levegő földközeli átlaghőmérséklete 1905 és 2005 között 0,74 ± 0,18 °C-kal nőtt meg. A testület szerint ennek fő okai a XIX. század közepe óta légkörbe juttatott üvegházhatást okozó gázok. Az üvegházgázok növelik a légkör alsó tartománya, a troposzféra hőmérsékletét A kutatók hevesen vitáznak arról, hogy a felmelegedést mennyiben természeti hatások (a napsugárzás erősödése, a vulkáni tevékenység, a Föld pályaelemeinek változása) és mennyiben emberi tevékenységek idézik elő. A legelfogadottabb vélemények szerint a globális felmelegedés emberi okokra vezethető vissza. Ezt támasztja alá, hogy a naptevékenység és a vulkáni működések alakulása a számítások szerint jelenleg a globális felmelegedés ellen hat.
Folytatás: http://agyesagy.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=72218

A Föld vitaminhiányos...Környezetvédelmi problémák 2. a fosszilis tüzelőanyagok válsága

Képzeljük el, hogy mától nincs földgáz és nincs kőolaj! Fikciónak tűnik tán, de okosnak mondott emberek állítják, egyszer eljön ez a pillanat.

"Az ásványi energiahordozók könnyen lángra lobbannak! Igen, és mi majdhogynem az utolsó darabkákat és cseppeket használjuk el belőlük. Minden fény ki fog hunyni. Nem lesz több áram. Minden közlekedési forma meg fog szűnni, és a Föld nevű bolygót hamarosan csontvázak és működésképtelen gépek alkotta kéreg fogja borítani."
Kurt Vonnegut

Talán Vonnegut írása óta némileg javult a helyzet, hogy mennyire, azt azonban senki nem tudja megmondani pontosan. Hogy hogyan történik, amikor a Föld kifogy a jelenleg mozgást, üzemelést, világítást, meleget, műanyagokat, élelmiszert, gyógyszereket jelentő nyersanyagokból, senki nem tudja. Egyik percről a másikra történik majd? Vagy a végefelé már csak a kiváltságosoknak jut belőle? Egyre megy. A lényeg, hogy fogytán van, a és hogy ideje alternatívák után nézzünk.
Folytatás: http://agyesagy.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=75526